Sunday, February 28, 2010

Black & Proud

Black History Month se sarbatoreste in USA din 1926. In acest Februarie tulbure am ales sa ascult mai mult blues decit de obicei. Am navigat cu placere prin Delta blues pina la Chicago blues cu citeva escale prin Texas si Louisiana.

A fost o calatorie fantastica si mi-a amintit de trecerile mele prin aceste din urma state, fascinante parti ale Sudului. Am avut noroc sa trec prin New Orleans cu citeva luni inainte de schimbarea produsa de uraganul Katrina si-mi voi aminti mereu cu placere de parfumul lui boem . Poate am surprins pentru o clipa tristetea fostelor cimpuri de bumbac din Mississippi de unde multi dintre marii bluesmani au plecat spre El Dorado-ul muzical din Nordul industrializat,Chicago.

Sa incepem cu Robert Johnson si legenda lui... La o rascruce si-a vindut sufletul diavolului pentru a capata maiestria bluesului..si daca e adevarat,a meritat.. A murit tinar dar a ramas in istoria muzicii...Son House - O alta voce din anii '30 ce cinta si azi pina la The White StripesMuddy Waters - crescut la scoala lui Son House si Robert Johnson. A trebuit sa plece din Mississippi pentru a deveni The King of Chicago Blues. Asculta si ingenuncheaza, copile...God Bless B.B.King - il asculti si simti ca ai atins nirvana... daca nu simti chiar nimic, ai nevoie urgenta de o EKG...Albert King - printre fanii lui celebri se numara Hendrix,Clapton,Gary Moore si Stevie Ray Vaughan...Born Under a Bad Sign a fost cintat de multi, pina si de Homer,personajul din serialul TV The Simpsons...Freddie King, poreclit si The Texas Cannonball a trait doar 42 de ani dar a lasat urme adinci in istoria bluesului... imens ca statura si ca influenta, nu trebuie uitat ...Howlin' Wolf - Demential! Puternic ca un uragan... Te lasa fara palarie, fara ciubotele, fara haine si te baga in sevraj... E taticu' lor,nene!!!!Sonny Boy Williamson - un alt nume mare venerat de aripa tinara a bluesului alb John Mayall,Rory Gallagher sau rockerii Led Zeppelin...Guita Slim - reprezinta scena New Orleans Blues..si o face cu cinste...John Lee Hooker - da lectii de " talking blues" la orice ora din zi sau noapte...Buddy Guy - din generatia mai tinara a bluesului dar cu aceeasi maiestrie...Robert Cray - a devenit cunoscut in anii'80 si ramine un nume important si in prezent..Keb' Mo' - voi inchide cercul magic chiar cu cel care a jucat rolui lui Robert Johnson in documentarul Can't You Hear the Wind Howl? in 1998... pe primul lui album solo din 1994 a si cintat doua piese din repertoriul lui Johnson, una dintre ele Kind Hearted Woman incheie capitolul din acest blog dedicat Black History Month ...Sper ca ai avut o calatorie ferice prin lumea bluesului si ma bucur ca ti-am fost tovaras de drum lung...

2 comments:

  1. alo, domnu', trece acuşi martie! măcar o postare pe lună, vă rog. deşi eu nu m-aş supăra nici la un pe zi. :)

    ReplyDelete
  2. mai rarut ca-i mai dragut,monser...

    ReplyDelete