Saturday, January 30, 2010

Luna nu prea plina

Ce am mai ascultat in Ianuarie ?

Am inceput anul cu noul album Vampire Weekend. Rautaciosii sustin ca popularitatea lor ar fi una falsa si s-ar datora mai mult nebuniei Twilight and Co. Ha !

Eu as zice ca in mare parte muzica e de vina. Au surprins cu un sound cu mari influente afro ( a la Paul Simon din anii '80) si cu versuri inspirate din experientele lor din studentie. Junii sint absolventi ai Columbia University, unul dintre cele 9 prestigioase colegii ce formeaza celebra Ivy League, vocalistul Ezra Koening reprezinta chiar a patra generatie din familia sa cu diploma de Ivy League.

Provin din New York si s-au lansat in 2008 cu albumul omonim ce aduna piese cu titluri ciudate ( Cape Cod Kwassa Kwassa, Oxford Comma sau A-Punk)si o linie muzicala exuberanta. Lumea s-a impartit imediat in pro sau anti- V.W .

Recunosc ca nu m-am inamorat de la inceput. Le-am ascultat albumele in diverse ipostaze, momente din zi. Nu te cuceresc de la prima ascultare. Versurile lor se citesc precum un volum de poezii suprarealiste,te pun pe ginduri...sint clipe cind m-am simtit ca la un curs de teoria literaturii ( sic!) discutind despre Kundera sau Foucault...dar se merita...

Unde ai mai auzit de Horchata ... sau sa rimeze cu balaclava...White Sky e o miniatura de lectie de arhitectura Made in New York...Asculta Holiday si fugi spre ocean..ca Forrest Gump...California English e plina de soare si ironie post- postmodernistaIar Cousins.. e din La Familia lui Bob Dylan...Ringo Starr implineste 70 de ani in 2010... Greu de crezut,eh? ... Pentru mine va ramine mereu vocea de la With a Little Help From My Friends sau Yellow Submarine...

Intrebarea e: mai poate fi el relevant ? Raspunsul este : De ce nu ? Sau pre limba engleza Y Not? Acesta e si titlul noului lui album . L-as descrie ca fiind reconfortant si nostalgic. De aceea il voi asculta de mai multe ori anul acesta.

Walk With You - cu Paul Mc Cartney ...
Spoon e o trupa din Austin,Texas aflata deja la al saptelea album.Cariera lor a inceput in 1993 dar primul succes discografic a fost Kill the Moonlight in 2002 , urmat de Gimme Fiction(2005) si Ga Ga Ga Ga Ga(2007).

Noul lor produs Transference e considerat de multi drept biletul de intrare in Super Liga Rock/Pop. A se citi Mainstream. de aici si debutul pe locul 4 in topul de albume al revistei Billboard. Voila!

Pentru mine e un album foarte echilibrat, pe alocuri super. Deja candidat la Top 20 al anului. E putin, e mult? Greu de spus . L-am ascultat deja de vreo zece ori si imi place. Il recomand din toata inima.

No comments:

Post a Comment