Sunday, January 30, 2011

Inapoi in viitor

Inceput de an 2011... cu multe sperante... si citeva albume de ascultat pina ne va bate primavara din nou in ferestre...

Iron and Wine - Kiss Each Other Clean

Este unul dintre cele mai asteptate albume din 2011. In spatele numelui Iron and Wine se ascunde Sean Beam, un multi-talentat personaj care a studiat pictura la Virginia Commonwealth University si cinematografia la Florida State University , chiar a predat un curs de film si cinematografie la University of Miami inainte de lansarea albumului sau de debut The Creek Drank the Cradle in 2002.

The Shepherd's Dog a fost unul dintre cele mai bine primite albume ale anului 2007 si l-a ridicat la rangul de star al scenei alternative, facind si un pas decisiv de la ambientul dominat de chitara acustica la atmosfera multi-intrumentala, mai complexa reintilnita si pe acest nou album, comparat de unii critici cu soundul de pe Still Crazy After All These Years lansat de Paul Simon la mijlocul anilor '70.

E intr-adevar o calatorie fascinanta printre armonii si povestiri peste care nu se vor asterne prea curind praful...
The Decemberists - The King Is Dead

Dupa ce pentru ultimele 3 albume s-au inspirat din rockul progresiv si folkul britanic, trupa The Decemberists s-a intors la traditiile americane cu The King Is Dead, un album inregistrat la o ferma de 80 de acri linga Portland,Oregon

I-au cooptat pe Peter Buck, chitaristul R.E.M. pentru trei piese si pe prietena lor Gillian Welch, foarte iubita in zona alt-country si a iesit un produs admirabil,primit cu entuziasm, dovada si debutul direct pe locul intii din topul de albume al revistei Billboard, pentru prima data in cariera lor.

Regasesti pe acest disc un sound ce aduce aminte de rockul anilor '70-'80 cu influente de la Neil Young,The Byrds,The Band, Emmylou Harris si biensur, R.E.M. din perioada "Murmur".

Pe scurt, cit de departe te duce imaginatia, tot te intorci acasa mai devreme sau mai tirziu...White Lies - Ritual

Ce faci cind albumul tau de debut a intrat direct pe locul intii in topul din Marea Britanie? Cum repeti acel incredibil succes la al doilea disc? Aceasta for dilema "hamletiana" pentru White Lies, motiv de invidie pentru multe alte trupe, zic eu.

Mi-a placut primul lor disc, To Lose my Life din 2009 dar inca nu sint cucerit intru-totul de noul lor cd. Si nu pentru ca a fost primit cu raceala peste Ocean si destul de modest in UK. Il mai las putin sa se "racoreasca" dar primeste nota de trecere de la mine.Foals - Total Life Forever

N-am reusit sa ma las cucerit de primul lor album, Antidotes sub nici o forma. Dar acest Total Life Forever e un amalgam de stiluri muzicale,a si fost descris drept "their second schizophrenic album" de revista Q.

De aceea am si atasat trei clipuri pentru ca Yannis Philippakis and co. merita din plin.Zola Jesus - Stridulum

Pe numele ei adevarat Nika Roza Danilova,Zola Jesus este una dintre cele mai interesante aparitii din rockul alternativ american. Stridulum este un album cu multe influente din zona gothic si noise pop, vocea ei cu accente de opera creaza o atmosfera misterioasa si senzuala.

Wintersleep - New Inheritors

Provin din Nova Scotia,Canada si practica un rock alternativ direct si
nepretentios,numai bun de ascultat in zilele lungi ce ne despart de primavara.
4 comments:

 1. apropo, aștept cu maaaaaaaaaaaare interes noul album de la r.e.m. asta dacă nu cumva l-or fi lansat și mi-a scăpat mie. tot ce știu e că piesa asta asta a nouă a lor e foarte mișto.

  http://www.youtube.com/watch?v=PN1YpMtPIpE

  ReplyDelete
 2. Vine pe 8 Martie, monser ! Iti dai seama ca si eu il astept cu nerabdare... Collapse Into Now ....

  ReplyDelete
 3. sper că n-ai să mă scoți definitiv de la inima ta dacă-ți spun că nu-mi place deloc albumul nou de la radiohead. dar deloc. cu excepția unei singure piese.

  ReplyDelete
 4. în schimb, uite, îmi place piesa asta. rău de tot.

  http://www.youtube.com/watch?v=zRnDIXsGIyc

  ReplyDelete