Sunday, February 27, 2011

O Stea Cu Nume

Si numele ei este Anna Calvi.

I-as da chiar acum titlul de cel mai bun album al anului 2011. Dar imi las o portita deschisa desi mi-e greu sa cred ca voi asculta unul mai bun.

Nascuta in Londra, din tata italian si mama engleza, cu un stil etichetat drept "dark atmospheric romantic pop" si declarata drept cel mai bun debut de la Patti Smith de celebrul compozitor si producator Brian Eno, Anna Calvi m-a sedus
de la prima ascultare si-i prevad un viitor stralucit.

Anna Calvi- Anna Calvi
PJ Harvey - Let England Shake

Prima reactie cind am ascultat-o pe Anna Calvi a fost " ce mult imi aduce aminte de PJ Harvey!". Coincidenta sau nu, in februarie m-am rasfatat cu noul ei album, Let England Shake, un alt disc ce primeste un 10 + de la mine, fara nici-o indoiala.

Imi aduc aminte cum am descoperit-o in emisiunea regretatului DJ John Peel la BBC si cit de entuziast eram cind am scris despre ea in rubrica mea muzicala din ziarul Desteptarea in primavara anului 1992. A fost una dintre cele mai importante voci feminine ale anilor '90 impreuna cu Bjork si Tori Amos si iat-o acum, aproape 20 de ani de la debut cu un album ce-i confirma statutul de legenda rock'n'roll.

Inregistrat intr-o perioada de 5 saptamini petrecute intr-o fosta biserica din Dorset,UK dupa o perioada de 2 ani si jumatate de creatie , Let England Shake e tabloul unei tari aflate la rascruce, sfisiata de implicarea intr-un razboi ce a divizat Marea Britanie. Mi-a placut cum a descris revista New Musical Express acest disc " daca Francis Ford Coppola si Ernest Hemingway sint marii maestri ai filmului si respectiv romanului de razboi, Polly Jean Harvey a scris ALBUMUL despre razboi".Radiohead - The King of Limbs

Ce poti spune despre unul dintre cele mai asteptate discuri ale anului?

Ca mi-a re-deschis apetitul pentru Radiohead? Ca de abia astept continuarea acestui album, destul de zgircit cu fanii lor la doar 37 de minute?

Ca poti spune orice despre Radiohead dar nu poti ignora constanta lor dorinta de inovatie, de explorare in necunoscut?

Destroyer - Kaputt

Am mai spus ca in ultimii 10 ani Canada a devenit un adevarat El Dorado pentru rockul alternativ si avem o noua confirmare cu acest "Kaputt", albumul cu numarul 9 din discografia Destroyer.

In spatele acestui nume se afla Dan Bejar , un multi-instrumentalist orginar din Vancouver si comparat de multi cu David Bowie din perioada lui cea mai creativa iar stilistic a fost influentat de trupe precum Pavement sau Guided By Voices, Bejar chiar numind stilul sau muzical drept Blues European.

E un album nostalgic, plin de apropouri si de referinte culturale si muzicale de la sfirsitul anilor '70-inceputul anilor'80,insa nu uita de nevroza ultimilor ani, de
crizele actuale si consecintele lor in viata noastra de zi cu zi.

Cake - Showroom of Compassion

Din Sacramento,California vine trupa Cake.Dulce e gustul succesului, mai ales ca au asteptat 20 de ani de la infiintare pentru a reusi performanta de a deveni No.1 in topul de albume Billboard in prima saptamina de la lansare.

Cold War Kids - Mine Is Yours

Raminem in insorita California cu trupa Cold War Kids. Rock modern pentru copiii ascultatori si Ipod-urile lor stralucitoare.Bob Dylan - Blood On The Tracks

Urmaream un episod din serialul Tv "Bones" si la finalul lui au avut un cover dupa Buckets of Rain de pe acest legendar album Bob Dylan si mi-am adus aminte cit de mult mi-a placut.

Pe vremea cind Dylan trecea printr-o perioada tulbure atit in viata personala (ce a dus in final la divortul de prima lui sotie,Sara) cit si profesional, Blood On The Tracks ramine unul dintre cele mai importante albume din toate timpurile si mi-am regasit sentimente de mult uitate in versurile sale.


Ne reauzim in luna martisorului !

1 comment:

  1. am ascultat piesele de mai sus încă de când erau work in progress și recunosc că anna calvi m-a cam rupt și pe mine.

    ReplyDelete